Startsida Mat Stjärnkockens oväntade knep: Så gör du köttbullar som imponerar

Stjärnkockens oväntade knep: Så gör du köttbullar som imponerar

Johanna Ekman Johanna Ekman 19. december 2024
Stjärnkockens oväntade knep: Så gör du köttbullar som imponerar
Foto: Shutterstock

Vill du imponera med saftiga och smakrika köttbullar? Stjärnkocken Stefan Ekengren avslöjar sina bästa knep för att skapa köttbullar som både håller formen och smaken.

Att lyckas med köttbullar handlar om små detaljer, och stjärnkocken Stefan Ekengren vet exakt vad som krävs. Han rekommenderar att alla redskap hålls iskalla innan du börjar arbeta med färsen.

I en intervju med GP berättar Ekengren att kalla redskap hjälper till att hålla smeten sval, vilket förbättrar resultatet.

Ett annat avgörande knep är att använda finkrossad is direkt i smeten. Genom att blanda en halv deciliter is med färs och salt binds proteinerna bättre, vilket gör att köttbullarna håller formen och släpper mindre vätska vid stekningen.

För smaken är löken en nyckelingrediens, men rå lök bör undvikas.

Lök som kokas mjuk i smör blir både söt och smakrik utan att dominera. Låt den svalna helt innan du blandar ner den i färsen.

Isens kylande effekt och de rätta förberedelserna gör skillnad, och med lite omsorg kan även en klassisk rätt som köttbullar nå nya höjder.

Enligt Ekengren handlar det om att ta kontroll över processen. Små justeringar ger stora resultat.

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: