Under december ökar risken för bränder med 40 procent, men många av olyckorna kan förebyggas.
Julstök i köket bidrar till en stor del av bränderna under jul. Enligt Brandskyddsföreningen startar var femte brand i hemmet på spisen.
"Se till att spisen är ren från fett och smuts. Håll brännbart material borta och undvik att maten kokar torrt – det är oftast då problemen uppstår," säger Mats Björs, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen, i Nyhetsmorgon.
Även fläkten och filtret är viktiga att rengöra regelbundet, eftersom fett kan antändas och förvärra en brand.
Julgranen och belysning
En torr gran är en stor brandfara, särskilt om den kombineras med felaktig hantering av julbelysningen. Det är därför viktigt att granen får tillräckligt med vatten så den inte torkar ut.
Gamla sladdar och adventsljusstakar bör kontrolleras för skador eller glapp.
"Använd alltid en strömbrytare för att tända och släcka belysningen. Om du skruvar av ett litet ljus i exempelvis en ljusstake finns det risk för överhettning och eld," varnar Björs.
Om olyckan ändå är framme, betonar Brandskyddsföreningen vikten av att ha grundläggande brandskydd hemma. De fyra B:na – brandvarnare, brandsläckare, brandfilt och boendeförsäkring – är avgörande.