Startsida Mat 5 idiotsäkra tips för perfekt surdegsbröd hemma

5 idiotsäkra tips för perfekt surdegsbröd hemma

Ida Hansson Ida Hansson 28. mars 2025
Nybakat bröd, färskt bröd, surdegsbröd
intothelight / Shutterstock

Knaprig yta, mjukt inre – och nyttigare än du tror.

Surdegsbröd har fått ett rejält uppsving de senaste åren, och det är lätt att förstå varför.

Med sin djupa smak, frasiga skorpa och magvänliga egenskaper har det klassiska brödet blivit en modern favorit i många hem. Tack vare den långa jäsningen är surdeg ofta lättare att smälta, innehåller mindre gluten och är rik på näringsämnen.

Bäst av allt? Det håller sig färskt längre och kräver varken dyra ingredienser eller avancerad utrustning.

Trots det drar sig många för att baka surdeg hemma – det verkar för krångligt eller tidskrävande. Men med lite tålamod och rätt teknik kan vem som helst lyckas.

Här är fem experttips från Freundin som hjälper dig att komma igång:

1. Välj rätt mjöl
Rågmjöl är en favorit hos både nybörjare och proffs.
Det innehåller naturligt jäst och goda bakterier som kickstartar jäsningen. Föredrar du en mildare smak? Vete- eller dinkelmjöl fungerar också bra – men smaken blir då inte lika syrlig.

2. Tålamod är nyckeln
Surdeg är inget snabbprojekt – det är en relation.
Låt surdegen stå i rumstemperatur i minst fem dagar och “mata” den dagligen med lika delar mjöl och vatten. Det bygger upp en stark, aktiv surdeg och ger brödet den där härliga smaken och höjden.

3. Håll koll på temperaturen
Jäst och bakterier trivs bäst i värme. Förvara surdegen i ett område där temperaturen ligger mellan 22 och 26°C.
För kallt – degen jäser dåligt. För varmt – smaken kan bli för syrlig, eller så dör mikroorganismerna helt. En köksbänk nära (men inte på) en värmekälla funkar bra.

4. Använd rätt vatten
Det låter kanske oviktigt, men ditt kranvatten kan påverka resultatet.
Klor i vattnet kan störa surdegens känsliga balans. Använd filtrerat vatten, eller koka kranvattnet och låt det svalna innan du matar din surdeg.

5. Bubblor betyder att det är dags
Om din surdeg är bubblig och doftar syrligt – nästan lite fruktigt – är den redo att användas!
Känns den trög eller luktar konstigt? Vänta en dag eller två. Fortsätt mata och ha tålamod – jäsning är en konstform som belönar den uthållige.

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: