Startsida Nyheter Foderskandalen i Norge: Miljontals ägg och tonvis med kött förstörda

Foderskandalen i Norge: Miljontals ägg och tonvis med kött förstörda

Foderskandalen i Norge: Miljontals ägg och tonvis med kött förstörda
Foto: Shutterstock

Drabbade hönor åt foder med extremt höga D-vitaminhalter • 100 000 kilo fläskkött förlorat.

En omfattande foderskandal i Norge har lett till att över 10 miljoner ägg återkallas och tusentals grisar avlivats. Orsaken är att fodret innehöll extremt höga halter av D-vitamin, rapporterar Adresseavisen.

– Det viktigaste nu är att de som har de aktuella äggen hemma i kylen inte äter dem, säger Ingunn Midttun Godal, chef på Mattilsynet.

Storskalig äggåterkallelse efter förgiftat foder

De hönor som producerat de drabbade äggen har ätit ett foder med onormalt höga D-vitaminhalter, rapporterar TV4 Nyheterna

Enligt det norska jordbrukskooperativet Nortura rör det sig om 100 ton ägg, men eftersom risken finns att äggen blandats med andra i handeln återkallas totalt 670 ton – motsvarande 10 miljoner ägg i 800 000 förpackningar.

– Vi har ännu inte full överblick över hur detta påverkar tillgången på färska ägg. Hittills har sex producenter av totalt 380 fått det felaktiga fodret, säger John Trygve Tollefsen, presschef på Nortura.

Tusentals grisar avlivade – enorma mängder fläskkött borta

Skandalen har inte bara drabbat äggproduktionen. Uppemot 3 000 grisar har fått i sig det förorenade fodret och har därför avlivats. 

Exakta siffror på hur mycket kött som gått förlorat saknas, men uppskattningar pekar på runt 100 000 kilo.

Både på höns- och grisgårdarna observerades att djuren uppvisade förändrat beteende.

– Djuren fick minskad aptit, drack mer, drabbades av benbrott, njursvikt och i vissa fall ökad dödlighet, säger Ingunn Midttun Godal.

Livsfarliga nivåer av D-vitamin i de drabbade äggen

Inga andra djurslag misstänks ha fått i sig det felaktiga fodret. Däremot varnar myndigheterna för att människor som ätit mycket av de förorenade äggen kan ha utsatts för hälsorisker.

Det dagliga rekommenderade intaget av D-vitamin för vuxna och barn över tio år är 20 mikrogram. De drabbade äggen kan dock innehålla uppåt 300 mikrogram per styck – en nivå som kan leda till D-vitaminförgiftning.

– Personer som har dessa ägg hemma bör inte äta dem. Den som upplever symtom på D-vitaminförgiftning bör kontakta sjukvården, säger Godal.

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: