Forskarvarning: Så kan bacon och varmkorv öka risken för demens

Mattias Svensson

1 vecka sedan

|

20/01/2025
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny studie från Harvard Medical School avslöjar att konsumtion av processat kött, även i små mängder, kan öka risken för demens.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Även små mängder bacon och varmkorv kan vara skadliga för hjärnan, visar en omfattande studie från Harvard Medical School.

Studien, som följt över 130 000 personer under fyra decennier, belyser sambandet mellan processat rött kött och ökad risk för demens.

Enligt forskaren Daniel Wang finns det en tydlig koppling mellan hög konsumtion av processat kött och försämrad hjärnhälsa.

"Baserat på datan ser vi att människor med högre intag av processat rött kött har en högre risk för demens, subjektiv kognitiv försämring och sämre kognitiva funktioner," säger Wang till Time.

Små förändringar kan göra stor skillnad

Även ett måttligt intag påverkar hjärnan, enligt studien. För den som konsumerar två skivor bacon och en varmkorv per dag ökar demensrisken med 13 procent. Studien visar också att risken stiger med mängden kött som konsumeras, men att oprocessat rött kött inte hade samma effekt.

Daniel Wang betonar vikten av att minska konsumtionen:

"Om du minskar ditt intag, om än bara lite, kommer det att ge kognitiva hälsofördelar. Ju tidigare du gör det, desto bättre," säger han.

Livsmedelsverkets riktlinjer

För att minska riskerna rekommenderar Livsmedelsverket att konsumtionen av rött kött begränsas till 500 gram per vecka, motsvarande fyra måltider. Forskare föreslår dessutom att fler väljer alternativa proteinkällor, vilket kan ge positiva effekter både för hälsan och miljön.