De flesta av oss tänker nog att äppelskrutt ska sorteras som matavfall – det känns ju mest logiskt. Men det stämmer faktiskt inte, åtminstone inte för vissa äpplen.
Många slänger sina trädgårdsäpplen i matavfallskärlen, men detta bör du absolut undvika, enligt avfallsingenjören Frida Nordlund.
Anledningen är enkel – fallfrukt från trädgårdar väger ofta mycket och kan göra matavfallskärlen så tunga att de blir svåra att hantera för sophämtarna. Detta har blivit ett arbetsmiljöproblem.
"Ibland blir kärlen omöjliga att rulla, och arbetsmiljön blir helt ohållbar för dem som ska hämta ditt avfall," säger Nordlund till P4 Uppland.
Trädgårdsäpplen bör därför slängas som trädgårdsavfall på återvinningscentraler, till skillnad från äpplen du köpt i butiken.
Det finns flera saker att tänka på när det gäller äpplen. Dagens.se har tidigare skrivit om att man till exempel inte bör skölja sina äpplen under kranen innan man äter dem, vilket de flesta av oss förmodligen gör.
Forskare har i en studie, publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry, undersökt olika metoder för att rengöra äpplen, och det visar sig att det finns en metod som är mycket bättre än den klassiska där man sköljer dem under kranen.
I studien testades olika metoder. Inför studien hade äpplena sprejats med två mycket vanliga bekämpningsmedel – ett mot insekter och ett mot svamp.
Därefter testades tre olika metoder för att skölja äpplena rena från bekämpningsmedel. Bör rengöras annorlunda Följande metoder undersöktes:
Rengöring under rinnande vatten från kranen
Rengöring i en blandning av bakpulver och vatten
Rengöring i bleklösning (som används inom livsmedelsindustrin, red.)
Resultatet var inte att ta miste på.
Det visade sig att metoden där äpplet rengjordes med en blandning av bakpulver och vatten var den klart mest effektiva metoden för att få bort bekämpningsmedlen.
Du kan läsa med om hur du gör med dina äpplen här.