Startsida Nyheter Kris för krogarna – rekordmånga går i konkurs när gästerna...

Kris för krogarna – rekordmånga går i konkurs när gästerna snålar

Restaurang
khanfus / Shutterstock

I mars slog konkurserna i branschen nytt rekord.

I mars gick 122 restauranger i konkurs – den högsta siffran någonsin för en enskild månad. Under hela 2023 tvingades dessutom 943 restauranger att slå igen, enligt siffror från Tillväxtanalys.

Den ekonomiska verkligheten för restaurangnäringen blir allt tuffare. Gäster drar ner på utgifterna, något som märks i hela landet. På Bistron i Luleå vittnar restaurangchefen Andreas Ebenhardt om att gästerna blivit mer återhållsamma.

– De som kanske inte har så mycket pengar att röra sig med är lite försiktigare, säger han till TV4 Nyheterna.

Enligt branschorganisationen Visita syns samma tendens över hela Sverige. Det blir allt vanligare att gäster ersätter en flaska vin med ett enstaka glas eller väljer bort förrätten helt.

– Det är klart att det här ger en lägre snittnota då, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.

Studenten Najat Ruston berättar att hon numera alltid tittar på priset först när hon går ut och äter.

Pensionären Margareta Tolonen Sjömark säger att hon har ändrat sina vanor och numera antingen nöjer sig med ett glas vin eller delar på en flaska med andra.

För att möta de ekonomiska utmaningarna föreslår Andreas Ebenhardt att restauranger försöker fylla sina lokaler även under tider då det normalt sett är glest med gäster. Han lyfter även vikten av att förhandla med leverantörer.

Thomas Jakobsson på Visita menar att det är avgörande för restauranger i storstäder att försöka sänka sina hyreskostnader. Han berättar att organisationen redan har hjälpt flera medlemmar att förhandla ner hyran, eftersom den är en helt fast kostnad som annars inte går att påverka.

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: