Matpriserna har ökat dramatiskt med 25 procent sedan 2021, en situation som närmast liknar krigstider enligt Ulf Mazur, vd för Matpriskollen.
"Vi har inte sett något liknande tidigare, om det inte varit en extrem kris," säger han till SVT Nyheter.
Mazur beskriver hur de senaste årens skenande kostnader för drivmedel, el och råvaror skapat ett tufft klimat för både producenter och butiker.
Samtidigt har konsumenterna snabbt förändrat sitt köpbeteende.
Det förändrade beteendet har gjort det svårare för butikerna att förutse efterfrågan och planera sina inköp. "Konsumenter som handlar baserat på veckans extrapriser sätter press på butikerna, vilket är positivt för plånboken," säger Mazur och uppmuntrar till smarta köpstrategier.
För den som vill spara pengar tipsar Mazur om att alltid basera sina inköp på veckans rabatter.
" När du handlar efter extrapriser kan du sänka kostnaden med 20-25 procent," råder han.
Trots att pristrycket på livsmedel nu har stabiliserats förväntar sig Mazur ingen ny prischock framöver. Dock varnar han för att enstaka varor kan öka i pris på grund av väderrelaterade problem, som torka eller översvämningar, som kan störa tillgången.
Lite ljus i mörkret
Tidigare rapporterade dagens.se att priserna på matfett har ökat med 3,6 procent bara under den senaste månaden.
"Mejeriprodukter utgör hela 18 procent av dagligvaruhandeln. När tillgången på mjölk globalt minskar, stiger priserna – särskilt på eftertraktade produkter som ost och smör," sade Mazur då.
Men om du vill fylla på ditt smörförråd finns det ett sätt att göra detta utan att bli ruinerad.
Hur? Det kan du läsa här.