Förra året dämpades matprisernas ökningar till 2,8 procent, en betydande nedgång efter flera år av dramatiska höjningar. Men trots den långsamma stabiliseringen ser vi fortsatt höga priser på specifika produkter, som kaffe, kakao och olivolja.
Klimatrelaterade faktorer, som dåliga skördar, har påverkat dessa råvaror kraftigt. Enligt Ulf Mazur, vd för Matpriskollen, förväntas pristrycket på dessa produkter fortsätta.
"Så där har vi inte sett slutet på prisökningarna," säger han enligt Dagligvarunytt.
Även mejerivaror är en kategori som fortsätter att öka i pris. Här är efterfrågan i Europa större än utbudet, vilket gör att högre mjölkersättningar till bönder nu slår igenom i butikspriserna. "Det är fortsatt ett pristryck uppåt på mejerivaror," förklarar Mazur.
Prisskillnader och ljuspunkter
Trots prispressen finns det stora skillnader mellan olika butiker. Enligt Matpriskollen är Willys generellt den billigaste kedjan, tätt följd av Ica Maxi och Lidl. Stora Coop har också höjt sina priser mindre än konkurrenter som Hemköp och Ica Supermarket. "Det kan skilja upp till 20 procent mellan billigaste och dyraste butik," berättar Mazur.
Men inte allt har blivit dyrare. Tack vare goda skördar har priserna på frukt och grönt sjunkit under det senaste året. Även kyckling är en vara där priset har minskat.
Med prisskillnader mellan butiker och ljuspunkter på vissa varor finns det fortfarande sätt för konsumenterna att minska sina matkostnader – även om utmaningarna kvarstår.
Dessa matprodukter har minskat mest i pris:
Frukt, -4 procent
Färska grönsaker, -4 procent
Mesost och messmör, -3 procent
Kyckling och fågel, -3 procent
Växtbaserat mejeri, -2 procent
Glassdessert, -2 procent
Nötter, -2 procent
Källa: Matpriskollen