Flera vanliga livsmedel kan allvarligt påverka effekten av dina mediciner. Trots det saknar tre av fem svenskar kunskap om dessa risker, enligt en ny undersökning.
Just nu läser andra
Allt fler är medvetna om att läkemedel kan påverka varandra negativt – men att även mat och dryck kan få mediciner att sluta fungera är mindre känt. Det visar en undersökning från Verian på uppdrag av Apotek Hjärtat.
Apotekaren Annika Svedberg förklarar i TV4:s Nyhetsmorgon att det kan få allvarliga följder.
– De flesta börjar få koll på att läkemedel kan krocka med varandra, men detsamma gäller faktiskt med vissa livsmedel.
Bland de största riskerna pekar hon ut grapefrukt, som påverkar enzymer i kroppen och kan förstärka effekten av flera läkemedel, bland annat blodtryckssänkande och antidepressiva.
– Det är miljontals människor som faktiskt inte ska använda eller dricka grapefruktjuice, det kan bli farligt, säger hon.
Läs också
Grönt te och bladgrönsaker som spenat och broccoli kan påverka effekten av vissa läkemedel, särskilt blodförtunnande medel som waran eller blodtrycksmedicinen lisinopril. Därför menar Annika Svedberg att den som överväger att bli vegetarian bör tänka igenom beslutet noggrant och gärna rådgöra med en läkare.
Kalciumrika mejeriprodukter som mjölk och yoghurt bör undvikas i kombination med antibiotika samt läkemedel mot sköldkörtelproblem och benskörhet, eftersom de kan minska läkemedlens effekt.
Även alkohol kan vara riskfyllt i kombination med vissa mediciner. Svedberg lyfter särskilt risken med paracetamol och varnar för att stora doser, tillsammans med alkohol, kan skada levern.
Hon betonar också vikten av att våga ställa frågor vid apoteksbesök. Enligt henne är det särskilt viktigt att känna till risken med grapefrukt, eftersom denna frukt påverkar effekten av många olika läkemedel.