Idén att julgranens barr kan användas i köket har väckt både nyfikenhet och skarp kritik i Belgien.
Staden Ghent föreslog nyligen att invånarna skulle minska avfallet genom att använda granbarr i matlagning, med inspiration från skandinaviska traditioner.
”I Skandinavien har detta gjorts under lång tid: barren tas bort från grenarna, och kokas sedan lätt, läggs i en sil och torkas sedan på en ren handduk. När barren har torkat kan du göra utsökt barrsmör att ha på brödet eller mackan”, skrev kommunen på sin hemsida, enligt Euronews.
Men kort därefter reagerade Belgiens federala livsmedelsmyndighet kraftigt. I ett uttalande varnade de för att julgranar, särskilt odlade sådana, ofta besprutas med kemikalier.
"Det är inte meningen att julgranar ska hamna i näringskedjan," betonade myndigheten.
"Ett dåligt råd om granen är besprutad"
Didrik Vanhoenacke, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet och halvbelgare, kommenterade debatten i TV4:s Efter fem.
"Man hade faktiskt kollat nu före jul med danska julgransodlare och då var det hälften av dem som använde dessutom bekämpningsmedel, som innehåller PFAS, sådana här högflorerade ämnen som typ aldrig bryts ner i naturen och så kan skada både människor och miljö," förklarade han.
Han framhöll att det är avgörande att granen är kravmärkt eller obesprutad för att kunna användas i mat.
Så om du, mot förmodan, är sugen på lite gran till frukost, är det bäst att låta bli. Den kan vara full av bekämpningsmedel som inte hör hemma i våra kroppar.