Barn som får i sig mycket av detta under sina första levnadsår kan ha en betydligt lägre risk att utveckla celiaki.
Just nu läser andra
En ny studie från Lunds universitet har följt över 6 500 barn, varav 2 000 från Skåne, inom den så kallade TEDDY-studien. Barnen har observerats från spädbarnsåldern och upp i puberteten, och resultaten pekar på ett tydligt samband mellan fiberrik kost och minskad risk för celiaki.
Fiber tidigt i livet kan skydda mot celiaki
Forskningen visar att barn som fått i sig mycket fibrer mellan sex och tolv månaders ålder hade en nästan 40 procent lägre risk att utveckla sjukdomen jämfört med de som fått i sig mindre fibrer.
”De barn under två år som hade ätit mest fibrer hade en lägre risk att utveckla sjukdomen,” säger Elin Hård af Segerstad, barndietist och forskare vid Lunds universitet, till SVT Nyheter.
Ännu är det oklart exakt hur sambandet ser ut, men en möjlig förklaring är att en fiberrik kost tidigt i livet kan främja en hälsosammare tarmflora, vilket i sin tur kan minska risken för celiaki.
Läs också
De flesta barn äter för lite fiber
Trots att resultaten pekar på en tydlig koppling visar forskningen också att de flesta små barn får i sig för lite fiber. Hård af Segerstad menar att föräldrar enkelt kan öka fiberintaget genom att inkludera mer frukt, grönsaker, rotfrukter och baljväxter i barnets måltider.
Behövs nya kostråd?
Forskarna kan ännu inte slå fast om nuvarande kostråd till småbarnsföräldrar behöver justeras. För att dra mer definitiva slutsatser krävs kliniska prövningar där man jämför olika kostvanor och deras långsiktiga effekter på hälsan.
”Än så länge kan vi bara se att det finns ett samband. Nästa steg är att göra kliniska prövningar,” säger Hård af Segerstad.