Ny trend med specialkost – barnläkare varnar för farliga följder

Johanna Ekman

3 veckor sedan

|

02/12/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Specialkost blir allt vanligare, men trenden kan ha negativa konsekvenser för både barnens hälsa och skolornas resurser.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Barn som äter specialkost trots att de inte har en medicinsk diagnos riskerar att drabbas av näringsbrist och andra hälsoproblem, varnar barnläkaren Catrin Holgén.

Samtidigt innebär trenden med specialkost en stor utmaning för skolor och kökspersonal.

"Jag tycker att det går inflation i att man ska ha specialkost. Folk drar egna slutsatser. Vi har hamnat lite tokigt i Sverige, säger hon enligt TV4 Nyheterna.

Risker för hälsa och livskvalitet

Specialkost, särskilt utan stöd från dietist, kan vara skadligt för växande barn.

Hon pekar också på att barn med födoämnesallergier ofta upplever låg livskvalitet.
"Det finns livskvalitetsforskning där man jämfört olika diagnoser. Personer med födoämnesallergier upplever sig ha dålig livskvalitet. Man känner ett utanförskap, man kan inte gå på kalas eller kafé utan att behöva specialanpassning," säger Holgén.

Forskning visar att denna grupp skattar sin livskvalitet lägre än personer med cancer eller diabetes.

För skolor innebär specialkost en betydande resursfråga. Måltider för allergiska barn måste tillagas i separata kök, helt fria från allergener, vilket kräver både extra personal och tid.

Rådet till föräldrar: Sök hjälp vid misstanke

Om föräldrar misstänker att deras barn behöver specialkost uppmanar Holgén dem att kontakta vården.

"Om man upplever att barnet blir sjuk av maten kan det vara en annan sjukdom som man behöver utreda. Man behöver börja med att kontakta vårdcentral," säger hon.