Nikotin förknippas oftast med cigaretter och nikotinprodukter, men få vet att det även förekommer naturligt i vissa livsmedel.
Just nu läser andra
Enligt Markus Lindblad, expert på Haypp, finns nikotin i frukt, grönsaker och andra livsmedel som vi äter dagligen.
”Nikotin finns naturligt i flera vanliga livsmedel, men nivåerna är så små att det är omöjligt att utveckla ett beroende. Kroppen smälter lätt dessa små mängder, till skillnad från nikotinprodukter där större mängder nikotin absorberas direkt i blodomloppet,” säger Lindblad i ett pressmeddelande enligt Nyheter24.
När nikotininnehåll i livsmedel mäts används mikrogram som enhet. En miljon mikrogram motsvarar ett gram, vilket visar hur minimala dessa mängder är.
Livsmedel med nikotin
Flera vardagslivsmedel innehåller små mängder nikotin:
Läs också
-
Aubergine – Innehåller cirka 100 mikrogram nikotin per gram. För att motsvara en cigarett skulle du behöva äta 10 kilo aubergine.
-
Blomkål – En oväntad källa till nikotin med cirka 16,8 mikrogram per gram.
-
Potatis – Innehåller ungefär 15 mikrogram per gram, men koncentrationen är högre i gröna potatisar, som dessutom kan vara giftiga.
-
Tomater – Omogna tomater har högre nikotinhalt, men det sjunker när de mognar. En vanlig tomat innehåller runt 7,1 mikrogram per gram.
-
Te – Både svart och grönt te kan ha mellan 100 och 285 mikrogram nikotin per gram, men för att känna någon effekt skulle det krävas flera liter te.
Folkhälsomyndigheten klassar nikotin som ett giftigt och beroendeframkallande ämne, vilket är orsaken till att marknadsföring av nikotinprodukter regleras i Sverige.
”Det är bra för människor att ha en förståelse för vad nikotin är och var det kan förekomma, särskilt för användare av nikotinportioner och e-cigaretter,” säger Lindblad.