Populär svensk dryck i riskzonen – nya EU-förslag kan stoppa produktionen

Johanna Ekman

1 dag sedan

|

28/01/2025
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ett nytt EU-förslag kan tvinga flera av Sveriges mest kända drycker att förändra sina recept – eller försvinna från marknaden.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

EU:s ambition att standardisera definitionen av cider kan få stora konsekvenser för Sverige. Det nya förslaget innebär att cider måste innehålla minst 50 procent fruktjuice för att få kallas cider, vilket skiljer sig markant från Sveriges nuvarande regler.

Sedan 2005 har Sverige haft egna bestämmelser som endast kräver att 15 procent av ciderns innehåll består av äpple- eller päronjuice.

Förslaget, som rapporterades av Dagens Industri, innebär att flera av Sveriges mest populära cidermärken riskerar att bli olagliga om reglerna går igenom. Den svenska ciderindustrin, känd för sin variation och flexibilitet i produktionen, står därmed inför stora utmaningar.

Enligt Kiviks Musteri, en ledande producent i Sverige, måste cider baseras på juice från äpple eller päron, men det nuvarande svenska regelverket tillåter att resten av drycken består av andra ingredienser.

"Cidern måste innehålla minst 15 procent jäst eller ojäst juice från äpple eller päron. Cider kan smaksättas med annan frukt- eller bärarom men grunden är alltid juice från äpple eller päron," skriver företaget på sin hemsida och förklarar att cider också kan smaksättas med frukt- eller bäraromer.

EU:s nya krav skulle inte bara innebära ökade produktionskostnader för svenska tillverkare utan även förändra tillverkningsprocessen i grunden.

Många av de smaker och märken som är populära i dag riskerar att försvinna från hyllorna.