Enligt Ziare argumenterar han för att dessa livsmedel bör komma med varningsmärkningar liknande dem på cigarettpaket.
Ultraprocessade livsmedel och globala dieter
Professor Carlos Monteiro från Universitetet i São Paulo, som myntade termen UPF, betonar det växande hotet dessa livsmedel utgör för både barn och vuxna.
Under den Internationella kongressen om fetma belyste Monteiro hur UPF ersätter hälsosammare dieter världen över trots växande bevis för deras risker.
Monteiro påpekar att dessa livsmedel inte bara ersätter hälsosammare alternativ utan också försämrar kostens övergripande kvalitet. Detta bidrar i sin tur till den globala fetmaepidemin och tillhörande kroniska sjukdomar som diabetes.
Ökand konsumtion och hälsorisker
Den globala konsumtionen av ultraprocessade livsmedel (UPF) har ökat dramatiskt och inkluderar produkter såsom spannmål, proteinbars, kolsyrade drycker, färdigmat och snabbmat. I Storbritannien och USA består nu mer än hälften av den genomsnittliga kosten av ultraprocessade livsmedel. För vissa grupper, särskilt bland yngre och ekonomiskt utsatta individer, kan denna andel vara så hög som 80%.
En omfattande analys från februari har direkt kopplat konsumtionen av UPF till 32 skadliga hälsoeffekter, inklusive ökad risk för hjärtsjukdomar, cancer, typ 2-diabetes, försämrad mental hälsa och för tidig död.
Upprop till handling och medvetenhet
Monteiro och hans kollegor myntade termen UPF för 15 år sedan när de utvecklade Nova-klassificeringssystemet för livsmedel. Detta system bedömer livsmedel inte bara baserat på deras näringsinnehåll, utan även de processer de genomgår före konsumtion.
Nova-systemet delar in livsmedel och drycker i fyra kategorier: minimalt processade livsmedel, processade kulinariska ingredienser, processade livsmedel och ultraprocessade livsmedel.