Trots larm om bristande livsmedelshygien säljer Coop fortfarande Bake my Days produkter i sina butiker. Beslutet, som enligt företaget baseras på önskan att minimera matsvinn, har fått uppmärksamhet sedan Sveriges Radio rapporterade om saken.
"Vi har pausat våra inköp, men det finns ju bageriprodukter kvar i hyllorna och det tar ett par dagar innan de tar slut. Vår uppfattning är att man inte behöver vara orolig för att äta det som finns i butik nu, säger Therese Knapp, pressekreterare på Coop," i en intervju med Dagens Nyheter.
Larm om hygien och arbetsförhållanden
Coops beslut att pausa leveranser från Bake my Day kom efter att uppgifter om bristande hygien och dåliga arbetsförhållanden på bageriet i Huddinge uppmärksammats.
Under fredagen meddelade Coop att de hade inlett en granskning och kontaktat kontrollmyndigheter för att få en tydligare bild av situationen.
"Vi har dialog med leverantören om de uppgifter som förekommit i media om bristande säkerhet kring livsmedelshygien och kring arbetssituationen för de anställda. Vi har också hämtat in uppgifter från ansvariga kontrollmyndigheter för att ta del av de revisioner som gjorts vid bageriet och dess resultat," sa Niclas God, affärschef vid Coop Sverige i ett pressmeddelande.
Coops beslut att fortsätta sälja redan inköpta produkter har skapat debatt om balansen mellan livsmedelssäkerhet och hållbarhet.
Företaget framhåller att åtgärder redan vidtagits för att säkra framtida leveranser och att dialogen med Bake my Day pågår.