Tomma köttdiskar över Sverige – experter avslöjar orsakerna bakom krisen

Johanna Ekman

2 veckor sedan

|

17/01/2025
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tomma köttdiskar har blivit en vanlig syn i svenska butiker.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Rapporter om tomma köttdiskar har under början av året skapat frustration bland både konsumenter och butiksägare.

Enligt P4 Jönköping är situationen särskilt märkbar i städer som Jönköping och Bankeryd.

"Framförallt är det nötkött och nötfärs som vi har problem med i vår butik," berättar Thomas Sannelius, butikschef i Bankeryd, till kanalen.

Köttbristen är inte begränsad till enstaka regioner. Mats Heljestrand, kategorichef för kött på Ica, bekräftar att bristen är omfattande och förklarar att säsongsfaktorer spelar en avgörande roll.

"Denna tid på året är historiskt sett en period då brist uppstår, bland annat då jul- och nyårshelgerna medför många röda dagar som leder till färre slaktdagar samt att färre djur går till slakt denna tid på året," säger han till Nyheter24.

Under hösten brukar slaktvolymerna vara högre, men nu är vi i en period där ungdjuren ännu inte är redo för slakt, vilket ytterligare förvärrar bristen.

Isabel Moretti, vd för Svenskt Kött, menar dock att förbättringar kan vara på väg i takt med att ekonomin stabiliseras.

Köttbristen förväntas avta senare under året, men tills dess uppmanar experterna till förståelse för branschens utmaningar.