Varning för falukorv: Forskare eniga om risker

Ida Hansson

48 veckor sedan

|

19/10/2023
Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Falukorven, en ikonisk svensk matvara, har hamnat i forskarnas sökarljus.

Ny forskning indikerar att falukorv och andra ultra processade livsmedel kan vara beroendeframkallande.

Enligt en aktuell studie kan så många som 14% av vuxna och 12% av barn vara beroende av denna typ av mat.

Forskare varnar nu för att dessa livsmedel ofta innehåller socker, fett och salt, vilka är de ingredienser som kopplas till beroendet. Det rapporterar TV4.

Forskningen kommer i kölvattnet av en debatt där Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch använde falukorv som en symbol för Sveriges problem, särskilt de stigande matpriserna.

Hon påpekade att priset på en falukorv hade ökat från 25 till 40 kronor på ett år.

Livsmedelsverket har också gett exempel på andra vanliga maträtter som klassas som ultraprocessade och som därmed ingår i samma varning.

Dessa inkluderar färdigmat som soppa, fylld pasta, smörgåsar, fryst pizza och dumplings.

Livsmedelsverket understryker att många studier har visat att ultraprocessad mat kopplas samman med fetma och kroniska sjukdomar.

Flera skolor har nyligen introducerat makaroner och köttbullar, som också är ultraprocessade, som alternativ skollunch.

Men näringsfysiolog Kristina Andersson menar att föräldrar inte bör vara oroliga, eftersom det handlar om "helheten" och vad man även äter i övrigt.