Viktig varning: Flera populära fiskrätter kan vara skadliga för hälsan

Ida Hansson

60 veckor sedan

|

28/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En allvarlig varning har utfärdats till konsumenter angående flera vanliga fiskrätter.

Detta är en viktig påminnelse om att vara försiktig när man väljer mat och se till att den är säker att konsumera.

Flera populära fiskrätter som ofta serveras i hem och restauranger har hamnat i rampljuset av en varning.

Detta är ett tecken på att det är nödvändigt att överväga varifrån din mat kommer och om den är säker att äta.

Det har uppstått oroande indikationer om att vissa fiskrätter kan innehålla ämnen som kan vara skadliga för hälsan.

"Det är nödläge och dags att dra i handbromsen. Stora kommersiella matfiskar i Östersjön som torsk, strömming och skarpsill befinner sig nu på skrämmande låga nivåer," säger WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind i ett pressmeddelande.

Organisationen har en guide, som talar om för oss vilka fiskar vi kan äta, och vilka vi bör undvika.

Guiden använder trafikljusen: Grönt (bra val) gult (var försiktig) och rött (låt bli).

Rött ljus:
  • Torsk (Barents hav och Norska havet) – fiskad med bottentrål

  • Nordhavsräka (Skagerrak, Kattegatt, Norska rännan, svenskt, danskt och norskt fiske)

  • Gulfenad tonfisk fiskad i Indiska oceanen

  • Skipjack (tonfisk) fiskad i Indiska oceanen (ringnot och garn)

  • Strömming (Östersjön)

  • Ål