De flesta slänger skalet när de skalar en mandarin.
Just nu läser andra
Men du slänger faktiskt viktiga näringsämnen direkt ner i papperskorgen.
Efter att ha läst detta kanske du börjar spara dina skal, för det går faktiskt att använda dem för att göra den mest himmelska mandarinmarmeladen.
Ingredienser och metod för mandarinmarmelad:
Du kommer behöva:
Läs också
-
1,5 kg mandariner
-
1,5 liter vatten
-
1 tsk bakpulver
-
700 gram socker
-
Saft från 1 citron
Metod:
-
Tvätta mandarinerna noga.
-
Skär den översta delen av mandarinerna där stjälken är och vänd dem upp och ner.
-
Använd en kniv för att skära, skala och separera skalet från köttet.
-
Tillsätt 1,5 liter vatten och en tesked bakpulver i skålen med skalen.
-
Låt stå i 30 minuter!
-
Rengör fibrerna från köttet av mandarinerna.
-
Skölj skalen noggrant, lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten tills de är täckta.
-
Koka i 5 minuter med locket stängt, rör om då och då.
-
Häll av vattnet från skalen och koka dem igen i ytterligare 5 minuter med rent vatten.
-
Upprepa kokningsprocessen i ytterligare 5 minuter.
-
Lägg tillbaka skalen i grytan, tillsätt hälften av sockret, mandarinerna, det återstående sockret och låt stå i 20 minuter.
-
Tillsätt ett glas vatten och citronsaften och låt koka med öppet lock i 20-25 minuter. Rör om och skumma om det behövs.
-
Stäng av värmen och mixa väl med en stavmixer tills det är slätt.
-
Sätt på värmen och koka på låg till medelvärme i ytterligare 4-5 minuter.
-
Fördela den varma marmeladen i steriliserade burkar, stäng locken ordentligt och vänd upp och ner.
Marmeladen är nu redo för dig och dina barn att njuta av!
Se hela processen i videon nedan: