Kocken Tareq Taylor delar sina bästa tips för att laga perfekta köttbullar – snabbt och enkelt. Med smarta genvägar och smakrika ingredienser som kryddpeppar och lök blir köttbullarna både saftiga och välsmakande.
Enligt Tareq börjar hemligheten med att blanda ströbröd, mjölk och ägg i en skål och låta det dra några minuter. Det ger en bra bas och gör att köttbullarna håller ihop utan att bli torra.
Därefter maler han krydd- och svartpeppar i en mortel och hackar löken fint. Allt blandas med färsen och kryddorna, men enligt Tareq är det viktigt att inte knåda färsen för länge.Gör man det kan den nämligen bli seg.
Smarta knep för att rulla köttbullar
För att spara tid använder Tareq en spritspåse istället för att rulla köttbullarna för hand.
"Spritsa lite av färsen i handen, som du först doppar i vatten, och forma snabbt till en liten bulle. Det är både enkelt och smidigt," tipsar han.
Köttbullarna formas på en plåt med bakplåtspapper och bakas först i ugnen på 150 grader i cirka 10 minuter.
Genom att baka dem först behåller de sin form. Därefter steker jag dem färdigt i stekpannan.
Fler användningsområden
Tareq tipsar också om att göra en större sats och frysa in för senare bruk.
Det här färsreceptet fungerar lika bra till pannbiffar eller köttfärslimpa.
Du kan också experimentera med olika smaksättningar, som bacon, ost, vitlök, persilja eller svamp enligt Godare.