Startsida Sponsrat innehåll Riskokare – Prylen som blivit en stapel i svenska kök

Riskokare – Prylen som blivit en stapel i svenska kök

Riskokare – Prylen som blivit en stapel i svenska kök
Foto: Shutterstock

Riskokare är en produkt som har funnits länge. Men det är först de senaste åren som användandet verkligen tagit fart och blivit en pryl man hittar i väldigt många kök, dessutom ser trenden ut att fortsätta växa. Anledningarna till denna trend är många och i denna artikel kommer vi att titta lite närmare på vad det är som lockar med att köpa en riskokare!

  1. De gör gott ris 

Det är såklart den viktigaste och kanske mest självklara punkten på listan och det är såklart att riskokare gör väldigt gott ris. Faktum är att de flesta alternativen på marknaden gör bättre ris än om man hade kokat det själv på traditionellt vis. Anledningarna till detta att riskokaren alltid kokar riset i perfekt temperatur, rätt tid och det enda du behöver göra är att hälla i rätt mängd vatten och ris. De lite finare modellerna har även flera olika kokprogram för olika sorters ris för att lyfta smak och konsistens ännu ett snäpp. Dessa modeller har ofta ett system som värmer riset från alla håll vilket gör att det blir helt jämnt kokat och får samma konsistens rätt igenom. 

  1. De sköter jobbet åt dig

När du startat riskokaren så är det inget mer du behöver göra förens det är dags att lägga upp och äta riset. Istället kan du fokusera på att göra något annat, som att laga tillbehören, umgås med barnen eller varför inte köra en sväng med dammsugaren under de ca 20 minuterna det tar för riset att bli färdigt. Om du känner igen dig i att man gör ett storkok med köttgryta som man kan äta av under flera dagar men ofta får slut på riset tidigare? Då är det bara att ladda riskokaren så har du färskt ris redo att ätas utan att du har någon gryta du behöver passa. 

  1. De underlättar livet 

Riskokare underlättar livet på fler sätt än att bara sköta matlagningen åt dig. Idag har i princip alla modeller något som kallas varmhållningsfunktion vilket innebär att när riset är klart så går riskokaren över till att hålla det i perfekt temperatur tills du är redo att äta det. Då varmhållningen går att köra i flera timmar med de flesta modeller så passar det perfekt om man är flera i familjen som äter vid olika tider, då riset håller sig helt färskt. En annan vanlig funktion som man hittar på många modeller är timer. Precis som det låter så innebär det att man kan förinställa när riskokaren ska börja köra så att man kan ha ris som är klart när man kommer hem. Många modeller kan även användas till att ångkoka grönsaker, laga gröt eller soppor. 

  1. Det är en produkt för hela familjen 

Om det är dags för barnen att börja laga lite egen mat så är riskokare den perfekta inkörsporten. Då riskokare är väldigt säkra att använda och inte lika riskfyllda som en vanlig gryta full med ris och kokande vatten, är de bra alternativ för den yngre kocken.        

  1. De är prisvärda 

Trots att riskokare har stora användningsområden så är de inte speciellt dyra, speciellt inte om man äter ris ofta och kommer att använda riskokaren mycket. De billigare alternativen börjar på lite över 300 kr, men då kan man inte räkna med att få alla funktioner. Vill man ha en av de bästa modellerna så bör man titta på de som ligger runt 1500 kr, där kan du få en stor riskokare med alla viktiga funktioner. Är du osäker på vilken modell du ska välja har kokare.se testat fram riskokare av alla typer och listat de bästa alternativen. 

Slutord 

Som du ser i denna artikel är det kanske inte så konstigt att riskokare blivit så populära som de blivit. De är enkla att använda, är ganska mångsidiga och framförallt så gör de riktigt gott ris!

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: