Startsida Utrikes Storsatsning på alternativa proteiner: Insekter och labbodlat kött blir framtidens...

Storsatsning på alternativa proteiner: Insekter och labbodlat kött blir framtidens mat

Storsatsning på alternativa proteiner: Insekter och labbodlat kött blir framtidens mat
Foto: Shutterstock

Stora pengar satsas på att få alternativa proteiner att slå igenom – men kommer vi verkligen att ta steget från biff till syrsor?

Alternativa proteiner, som insekter, svamp och labbodlat kött, ses som en lösning på många av de problem som dagens livsmedelsproduktion medför. 

Trots potentialen har dessa nya proteinkällor ännu inte riktigt slagit igenom på marknaden.

Det är här ett nytt projekt med en budget på hela 38 miljoner pund kommer in i bilden, “En halv miljard kr (red.)” med målet att få fler av oss att välja proteiner som bryggs som öl eller kommer från alger och insekter.

Med en växande global befolkning ökar också efterfrågan på animaliskt protein. Men köttproduktionen är känd för att ha negativa effekter på både miljön och djurens välbefinnande. 

Satsningen från Storbritanniens innovationsbyrå, UKRI, syftar till att hitta hållbara alternativ som kräver mindre energi och mark. Målet är att ta fram mer forskning kring de hälsofördelar och risker som dessa alternativa proteiner kan innebära, samt att förstå hur konsumenter ställer sig till att äta insekter eller labbodlat kött, det skriver Sky News. 

Projektets framgång hänger också på att övervinna olika hinder, som gamla regleringssystem och långsamma testprocesser, som idag gör det svårt att få dessa produkter ut på marknaden.

Professor Anwesha Sarkar från Leeds University, som leder projektet, hoppas att detta initiativ ska fungera som en katalysator för att göra Storbritannien till en global ledare inom alternativa proteiner.

Vissa bönder ser detta som ett hot mot deras levebröd. Andra oroar sig för att alternativa proteiner är så kallade ”ultraprocessade livsmedel”. Denna term har blivit en sak för debatt, men Professor Tim Spector, expert på näringslära, menar att dessa nya proteiner kan vara något bättre för hälsan än traditionellt processat kött, eftersom de ofta innehåller mer fibrer och näringsämnen.

Medan EU tvekar och Italien till och med har förbjudit labbodlat kött, satsar Storbritannien stort på att leda vägen mot en framtid där vi kanske alla får vänja oss vid tanken om att våra framtida burgare är labbodlade. 

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: