Årets receptsuccé: Chokladbollarna som smälter Facebook

M Fischetti

1 dag sedan

|

19/11/2024
Viralt
Foto: Wiki Commons / Det är inte Björns chokladbollar men nästan
Foto: Wiki Commons / Det är inte Björns chokladbollar men nästan
Efter över ett år av experiment har Björn Nilsson från Limhamn skapat chokladbollar som fått tusentals likes och hundratals kommentarer på Facebook. Hemligheten? Smält choklad och ovispad grädde.
Bakning som terapi  

För Björn Nilsson är bakningen mer än en hobby – det är en form av terapi. Med en bakgrund av psykisk ohälsa har köket blivit en plats där han finner lugn och kreativitet.  

– När jag ställer mig i köket och bakar är det som meditation, säger Björn.  

Hans passion för bakning började redan som barn tillsammans med sin gammelfarmor, och i dag är det chokladbollar som står i fokus, skriver Aftonbladet

Årets receptsuccé  

Björn delade sitt chokladbollsrecept i en Facebookgrupp med över 200 000 medlemmar, och responsen blev enorm. 

Hans inlägg fick 8 000 likes och mängder av kommentarer från personer som hyllade receptet.  

– Jag fick så mycket positiv feedback, mer än jag någonsin kunnat drömma om. Det går rakt in i själen, berättar Björn.  

Receptets hemliga ingredienser, som smält mörk choklad och ovispad grädde, ger bollarna en fylligare och krämigare smak.  

Perfekta chokladbollar  

Björn föredrar att rulla sina chokladbollar i kokos istället för pärlsocker, och ibland rostar han kokosen lätt för att förstärka smaken.  

– Kokos ger en bättre balans, pärlsocker kan bli för sött.  

För de som vill experimentera med receptet föreslår han att prova mörk rom, riven bittermandel eller till och med en gömd jordgubbe i mitten.  

Recept: Björns chokladbollar  

Ingredienser:

 - 200 g smör eller margarin, kylskåpskallt  

- 6,5 dl havregryn  

- 2 dl socker  

- 5 msk kakao  

- 1,5 tsk vaniljsocker  

- 2 msk oboypulver (valfritt)  

- 2 msk ovispad grädde  

- 40 g mörk choklad  

- 2 msk kallt bryggkaffe  

- Kokos eller pärlsocker för garnering  

Så gör du:  

1. Mät upp havregryn, socker, kakao, vaniljsocker och oboypulver i en bunke och mixa till en fin konsistens.  

2. Tärna smöret och blanda med de torra ingredienserna i en bunke.  

3. Smält chokladen och blanda den med kaffet och grädden. Häll ner i smeten och rör ihop till en jämn konsistens.  

4. Forma bollar och rulla i kokos eller pärlsocker.  

Framtidsdrömmar  

Björn drömmer om att ta sitt bakande till nästa nivå.  

– Jag skulle älska att stå på ett konditori och rulla chokladbollar dagarna i ända, säger han med ett skratt.  

Oavsett om framtiden bär mot konditorivärlden eller fler receptdelningar på Facebook, har Björn redan gjort avtryck. Hans chokladbollar är inte bara en viral succé – de sprider också glädje och inspiration till andra.