Dietisten varnar för proteintrenden: Mer än bara muskelbygge

Ida Hansson

34 veckor sedan

|

26/03/2024
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Proteintrenden "High protein" har tagit sociala medier med storm och framställs ofta som en mirakelkost.

Men dietisten Josefine Jonasson lyfter fram riskerna med att överkonsumera proteinberikade mellanmål som chokladpudding, muffins och glass.

Hon menar att det finns en stor och även tråkig risk med att ersätta vanlig mat med dessa produkter. Det säger hon i Nyhetsmorgon på TV4.

Hon påpekar att det är vanlig mat vi bör ha som bas, inte ständigt proteinberikade godsaker.

Trenden med att proteinberika allt från kakor till glass har blivit alltmer populär, särskilt bland de som tränar och vill bygga muskler.

Men Jonasson påpekar att det finns en fara i att allt ska smaka sött och att det kan skapa ohälsosamma vanor.

Istället för att välja halvgoda, proteinberikade alternativ, föreslår Jonasson att man njuter av "vanliga" godsaker och kompletterar med näringsrik mat, som till exempel ett ägg, för att säkerställa proteinintaget.

Det finns många myter kring protein, bland annat att man måste äta kött för att få i sig tillräckligt, eller att alla som börjar träna måste öka sitt proteinintag.

Jonasson avfärdar dessa påståenden och betonar att en vanlig motionär inte behöver extra protein.

Hon påpekar även att det bästa man göra är att äta en hälsosam och varierad kost, och sen ta en "vanlig" chokladbit eller godsak lite då och då.