Därför är det en bra idé att ha mjölk i kaffet

Ida Hansson

49 veckor sedan

|

14/12/2023
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En skvätt mjölk i kaffet är ingen dålig idé.

Nyligen forskning från Köpenhamns universitet föreslår att något så enkelt som att ha mjölk i kaffet kan ha en antiinflammatorisk effekt på människor.

Denna effekt beror på en kombination av proteiner och speciella antioxidanter som fördubblar de antiinflammatoriska egenskaperna hos immunceller.

När främmande ämnen som bakterier och virus kommer in i kroppen reagerar immunsystemet genom att frigöra vita blodkroppar och kemiska ämnen för att skydda kroppen.

Denna reaktion, känd som inflammation, uppstår även när senor och muskler överansträngs och finns i sjukdomar som reumatoid artrit.

I människokroppen, liksom i växter, frukter och grönsaker, finns en grupp antioxidanter som kallas polyfenoler.

Inom livsmedelsindustrin används de för att sakta ner oxidationen och försämringen av livsmedelskvaliteten, vilket förhindrar härskning och oönskade smaker. Polyfenoler anses också vara hälsosamma för människor eftersom de hjälper till att minska oxidativ stress i kroppen, vilket ofta orsakar inflammation.

Emellertid är mycket fortfarande okänt om polyfenoler. Få studier har undersökt vad som händer när polyfenoler reagerar med andra molekyler, såsom proteiner i mat, före konsumtion.

I en ny studie undersökte forskare från Institutionen för livsmedelsvetenskap, i samarbete med forskare från Institutionen för veterinärmedicin och djurvetenskap vid Köpenhamns universitet, hur polyfenoler beter sig när de kombineras med aminosyror, byggstenarna i proteiner.

"I studien visar vi att när en polyfenol har reagerat med en aminosyra agerar polyfenolen extra hämmande på inflammation i immunceller. Därför är det självklart att denna cocktail också kan ha en gynnsam effekt på inflammation hos människor. Vi behöver nu undersöka detta ytterligare, först på djur, och sedan hoppas vi få forskningsanslag för att undersöka det även på människor", säger professor Marianne Nissen Lund från Institutionen för livsmedelsvetenskap, som ledde studien.

För att undersöka den antiinflammatoriska effekten av att kombinera polyfenoler med proteiner utsatte forskarna konstgjord inflammation för immunceller.

Vissa celler fick olika doser polyfenoler som hade reagerat med en aminosyra, medan andra bara fick polyfenoler i samma doser.

Det fanns också en kontrollgrupp som inte fick något.

orskarna observerade att immuncellerna med kombinationen av polyfenoler och aminosyror var dubbelt så effektiva på att bekämpa inflammation som de celler som bara fick polyfenoler.

"Det är intressant att vi nu har observerat den antiinflammatoriska effekten i cellförsök, och det har verkligen gjort oss mer intresserade av att förstå de mer detaljerade hälsoeffekterna, så nästa steg kommer att vara att undersöka effekterna på djur", säger biträdande professor Andrew Williams från Institutionen för veterinärmedicin och djurvetenskap vid Fakulteten för hälsovetenskap, som också är en seniorförfattare till studien.

Forskarna har tidigare visat att polyfenoler binder till proteiner i köttprodukter, mjölk och öl.

I en annan ny studie testade de om molekylerna också binder till varandra i en kaffedryck med mjölk. Kaffebönor är fyllda med polyfenoler, medan mjölk är rik på proteiner.

"Vårt resultat visar att reaktionen mellan polyfenoler och proteiner också sker i vissa kaffedrycker med mjölk som vi har undersökt. Faktum är att reaktionen sker så snabbt att det är svårt att undvika den i alla livsmedel vi hittills har undersökt", säger Marianne Nissen Lund.

Därför är det också tänkbart att reaktionen och den möjliga gynnsamma antiinflammatoriska effekten också inträffar när vi blandar andra livsmedel som består av proteiner och frukter och grönsaker i köket, bedömer forskaren.

"Jag skulle tro att en liknande reaktion mellan polyfenoler och aminosyror sker i exempelvis en kötträtt med grönsaker eller en smoothie, om du ser till att inkludera någon form av protein, som mjölk eller yoghurt", säger Marianne Nissen Lund.