Folk är i chock efter upptäckten: Så tillverkas proteinpulver

Ida Hansson

32 veckor sedan

|

03/03/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Om du njuter av att klämma en proteinshake efter ett pass på gymmet, kanske du vill skippa att se denna video.

Fitnessentusiaster över hela världen fick en oväntad överraskning denna vecka, när en TikTok-video avslöjade en ovanlig metod för att tillverka proteinpulver.

Videon blev snabbt viral och har samlat över 20 miljoner visningar på bara tre dagar.

Videon visar en process som involverar levande maskar på ett band, som sedan leds in i en maskin, förmodligen för att kokas, innan de torkas, malas och omvandlas till det pulver många känner som en essentiell del av deras träningsrutin.

Denna uppenbarelse har skapat en våg av avsky bland tittarna, varav många aldrig har övervägt ursprunget till deras proteinpulver.

"Ja, du hörde rätt, maskar," säger videons berättare, vilket lämnar många att omvärdera innehållet i deras kosttillskottsskåp.

Maskar kanske inte är det första man tänker på som en ingrediens i proteinshakes, men insektsproteinpulver - tillverkat av mjölmaskar, gräshoppor och andra insekter - har hyllats för sina hälsofördelar och hållbarhet.

Dessa små kryp är inte bara effektiva på att omvandla organiskt avfall till näringsrikt protein, de är också lättsmälta och rika på essentiella aminosyror, vilket gör dem till en attraktiv proteinkälla för dem med matsmältningsproblem eller de som söker ett hållbart alternativ.

Trots de näringsmässiga fördelarna var reaktionen på sociala medier blandad, med vissa användare som uttryckte sin skräck.

"Tack. Jag rör aldrig proteinpulver igen," skrev en användare, medan en annan frågade i förvåning: "Snälla säg att det inte är sant, jag har just druckit den sista slurken av min proteinshake," följt av en gråtande emoji. En tredje användare var dock oberörd: "mitt proteinpulver smakar choklad idc whats in it".

Proteinpulver baserat på maskar representerar ett växande intresse för alternativa proteinkällor, som kan tillgodose den globala efterfrågan på protein och adressera miljömässiga bekymmer kopplade till traditionell djurproduktion.

Medan tanken på att konsumera insektsbaserat protein kan verka främmande för vissa, är det en praxis som har varit en del av kosten i många kulturer runt om i världen i århundraden.