Sommaren närmar sig, grillen ropar på oss och många svenskar flyttar ut matlagningen för att njuta av de varma kvällarna.
Men enligt Michael René, lektor i livsmedelsvetenskap och matbloggare, finns det fem 'grillfällor' man bör undvika för att säkerställa att maten inte gör dig och dina gäster sjuka.
Här är hans råd för en säker och utsökt grillupplevelse, som han har delat med danska B.T.:
Undvik svart mat
Svart mat är cancerframkallande, varnar Michael René. Den önskade bruna färgen och grillsmaken uppnås genom en kemisk reaktion mellan sockerarter och aminosyror. Varken kött och grönsaker bör bli för svarta, eftersom det kan medföra hälsorisker.
Använd flera tallrikar
Separera rått och tillagat kött genom att använda olika tallrikar. Rå köttsaft på det stekta köttet kan överföra farliga bakterier och orsaka sjukdom.
Använd flera redskap
Använd olika redskap för rått och färdigstekt kött. Byt redskap när köttet är brynt på båda sidor för att undvika korskontaminering.
Stektermometer är ett måste
Köttets färg kan lura dig, särskilt om det har oxiderat. Använd en stektermometer för att säkerställa att till exempel köttfärs når 75 grader i mitten. Undvik att äta kött som luktar illa, eftersom det kan vara ett tecken på oxidation.
Kom ihåg handhygienen
Grundlig handtvätt före matlagning är essentiell. När matlagningen sker utomhus kan man lätt glömma bort hygienrutinerna. Rengör händerna kontinuerligt, särskilt efter hantering av rått kött. Handsprit kan vara en bra lösning, men var försiktig med placeringen nära grillen.