De flesta av oss associerar den varma årstiden med en svalkande glass. Medan vissa föredrar isglass, väljer andra en mjuk och krämig mjukglass.
Tyvärr har det visat sig att det senare alternativet kanske inte är det smartaste valet. Faktum är att du borde undvika det helt – åtminstone om du vill förhindra sjukdom.
Här är fem skäl till varför du aldrig bör välja mjukglass när glassuget sätter in:
Mjukglassmaskiner kan vara en grogrund för farliga bakterier
Eftersom mjukglass kommer från en maskin, är den utsatt för kontaminering om maskinerna inte rengörs och desinficeras ordentligt. Janilyn Hutchings, en certifierad expert på livsmedelssäkerhet från State Food Safety, förklarar att "mjukglassmaskiner bör rengöras och desinficeras var 10:e till 24:e timme."
Om inte de som ansvarar för maskinerna sköter den regelbundna rengöringen, kan maskinerna snabbt utveckla mögel eller värre – bli en härd för olika osynliga bakterier.
Dessa maskiner är svåra att hålla rena
Att rengöra dessa maskiner är inte en enkel uppgift. Maskinerna består ofta av delar som behöver demonteras och rengöras separat, vilket kan vara en utmaning. Hutchings påpekar att även om personalen vet hur det ska göras rätt, så "glöms denna viktiga uppgift ofta bort i livsmedelsarbetarnas städrutiner."
Det är alltså troligt att maskinen din mjukglass kommer från inte rengörs tillräckligt väl.
Mjukglassblandningen kan också lätt bli full av bakterier
Många mjukglassar är gjorda på en opastöriserad bas som måste förvaras vid en temperatur strax under fryspunkten. Enligt jordbruksriktlinjer i Vermont säkerställer denna förvaring att glassmassan, som redan innehåller naturliga bakterier och har en hög potential att snabbt öka i antal på grund av sin höga fuktighet, förblir säker för konsumtion.
Men detta är en mycket specifik och svår balans att upprätthålla. Det är stor risk att din glass har blivit utsatt för bakterietillväxt innan den hamnar i din strut.
Och alla dessa bakterier kan göra dig allvarligt sjuk
Under de senaste årtiondena har det rapporterats flera fall av matförgiftning som orsakats av mjukglass. År 2005 blev över 120 personer i Ohio sjuka efter att en glassmaskin kontaminerats med stafylokocker. I ett nyare fall från 2016 blev två patienter i Seattle allvarligt sjuka efter att ha druckit milkshakes gjorda på mjukglass förorenad med listeria, en av de farligaste bakterierna eftersom den kan vara dödlig.
Därför uppmanar experter att vara försiktiga med var man köper sin mjukglass och att överväga andra, säkrare alternativ för att svalka sig i sommarvärmen.