Pasta är en av våra favoriträtter, och de flesta tror att de kan laga den perfekt, eller hur?
Men så enkelt är det inte alltid.
Enligt kändiskocken Jamie Oliver finns det subtila skillnader i förberedelserna, även när det gäller enkla pastarätter, som kan göra stor skillnad för smaken.
Den välrenommerade kocken har delat med sig av sina bästa tips och knep till tidningen Freundin om vad som verkligen gör skillnad för att lyckas med perfekt pasta.
Misstag 1: För lite salt i vattnet
Detta kan verka självklart, men att tillsätta tillräckligt med salt i pastavattnet gör en mycket större skillnad än vad många inser.
Vetenskapen bakom detta kallas osmos, vilket innebär att när pastan kokar, skapar saltet och vattnet en lösning som hjälper pastan att behålla sin smak. Detta resulterar i en mer smakrik rätt och förhindrar att pastan blir blöt och smaklös.
En vanlig regel bland italienska hemmakockar är att använda en tesked salt per liter vatten. Om du planerar att använda lite av pastavattnet till såsen, är det bäst att bara tillsätta en halv eller en jämn tesked salt.
Misstag 2: Fel mängd pasta
Vi har alla varit där – antingen gör vi för mycket eller för lite pasta.
Jamie erbjuder en enkel tumregel: 75 gram torr pasta per person är den perfekta portionsstorleken. Detta tips eliminerar gissningsleken och ser till att alla får en lagom mängd.
Misstag 3: För liten kastrull
Ett vanligt misstag är att välja en kastrull som är för liten för mängden pasta.
Jamie rekommenderar att använda en större kastrull för att ge pastan tillräckligt med utrymme att koka jämnt och förhindra att den klibbar ihop. Även om en större kastrull innebär mer disk, är det värt besväret för att undvika ihopklumpad pasta.
Misstag 4: Låta locket sitta kvar
När vattnet har nått kokpunkten bör locket tas av.
Att ha locket på i början hjälper visserligen vattnet att koka snabbare, men om du låter det sitta kvar under hela kokningen kan det påverka hur pastan tillagas. Genom att ta av locket ser du till att vattnet håller rätt temperatur och förhindrar att pastan blir för mjuk.
Misstag 5: Lägga pastan i för tidigt
Lägg aldrig pastan i vattnet innan det kokar ordentligt.
Det kan verka som en genväg, men om du lägger i pastan för tidigt hindras den från att absorbera vattnet på rätt sätt. Vänta alltid tills vattnet kokar ordentligt innan du slänger i pastan för att säkerställa att den kokas optimalt.