Efter bristande hygienrutiner: Skåne Kebab Döner återupptar försäljning

Ida Hansson

54 veckor sedan

|

30/11/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Utöver listeria fann Livsmedelsverket andra problem, såsom mögel på väggar och i kylar.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Burhan Alagöz, vd för Skåne Kebab Döner, har i en filmad intervju kommenterat situationen efter att företaget sålt kött trots ett förbud från Livsmedelsverket.

Detta följde efter en rapport från SVT Nyheter Skåne som avslöjade försäljningen.

I oktober upptäckte Livsmedelsverket flera brister hos kebabtillverkaren, inklusive förekomsten av listeriabakterier.

Som en följd utfärdade myndigheten den 25 oktober ett förbud mot försäljning av företagets produkter. Trots detta sålde Skåne Kebab Döner sju ton kött efter förbudet.

Alagöz förklarar att det sålda köttet inte innehöll listeriabakterien och att han missförstod myndighetens beslut. "Jag trodde inte att det handlade om allt kött, utan bara den mängden som visade listeria," säger han.

Utöver listeria fann Livsmedelsverket andra problem, såsom mögel på väggar och i kylar, bristande hygienrutiner och smutsig utrustning.

Efter en inspektion den 10 oktober noterade myndigheten tolv anmärkningar relaterade till bristfällig livsmedelshantering.

Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket, betonar att företaget inte kunde hantera livsmedel på ett säkert sätt, vilket ledde till förbudet. Hon understryker att myndigheten varit tydlig med förbudets innebörd.

Efter en uppföljningsbesök den 23 november konstaterade Livsmedelsverket att Skåne Kebab Döner hade åtgärdat bristerna. Det rapporterar SVT Nyheter.

Företaget har bland annat sanerat lokalerna, installerat rostfria väggar och utbildat personalen.

Förbudet har därför hävts, och företaget får åter sälja sitt kött. "Vi har arbetat hårt... Vi vill inget hellre än att allt ska bli rätt," avslutar Alagöz