Svenska matpriser fortsätter att klättra, och det är framförallt mejeriprodukter som blivit dyrare för hushållen.
Den senaste statistiken visar att matpriserna totalt ökade med 0,2 procent i oktober, men prishöjningarna är långt mer drastiska när det gäller produkter som smör, mjölk och grädde.
Enligt Ulf Mazur från Matpriskollen beror situationen på en stark efterfrågan i Europa, som i sin tur driver upp priserna i Sverige.
Han betonar att mejeriprodukter utgör hela 18 procent av dagligvaruförsäljningen i Sverige, vilket gör att prisuppgångarna slår hårt mot konsumenterna.
"Det vi ser är dramatiskt då mejeriprodukter utgör en stor del av vad vi handlar och äter. Prishöjningarna är något vi bara kan vänta oss mer av, eftersom matfettspriserna fortsätter att stiga i Europa," säger Mazur enligt TV4 Nyheterna.
I mitten av året noterade Matpriskollen en ökning på 3,6 procent för smör och 2,4 procent för mjölk och grädde. Efterfrågan är särskilt hög på ost, vars produktion kräver stora mängder fett, vilket driver upp priset på smör.
TV4 rapporterar att denna utveckling väntas fortsätta även under vintern, vilket kommer att påverka hushållens matkostnader ytterligare.
Arlas presschef, Max Wallenberg, har tidigare pekat på den globala mjölkbristen som en viktig faktor bakom prisuppgången. Han förklarade hur bristen på mjölk gör att priserna stiger:
"Just nu finns det inte tillräckligt med mjölk i världen för att möta efterfrågan. Då går priserna upp," sa Wallenberg tidigare i en intervju.
Prisprognoserna har även bekräftat de varningar som råvaruexperten Torbjörn Iwarson tidigare utfärdade. Han påpekade att mejeripriserna förmodligen kommer att ”slå i taket” och har redan sett en fenomenal uppgång i smörpriserna i år.