Farliga nivåer av kvicksilver i tonfisk – kräver totalförbud

Johanna Ekman

2 veckor sedan

|

06/11/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tonfisk på burk, som många betraktar som en hälsosam proteinkälla, kan utgöra en allvarlig hälsorisk.

Samtliga av de 148 slumpmässigt utvalda tonfiskburkarna från fem länder – Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland – innehöll kvicksilver, enligt en ny rapport från Bloom och Foodwatch France.

Enligt Bloom har europeiska myndigheter infört en kvicksilvergräns för tonfisk på 1 mg/kg, vilket är mer än tre gånger högre än gränsvärdet för andra fiskarter på 0,3 mg/kg.

Rapporten avslöjar att över 57 procent av de testade burkarna överskred detta strängare gränsvärde på 0,3 mg/kg, vilket enligt Bloom visar på ett allvarligt systemfel.

"De utnyttjar kvicksilverkontamineringen av tonfisk för att sätta en gräns som gör det möjligt för 95% av fiskarna att säljas," menar Bloom.

Tonfisk har varit populär i Europa, där den genomsnittlige konsumenten äter runt 25 burkar per år. Men de potentiellt skadliga kvicksilverhalterna i tonfisken får nu Bloom och Foodwatch att varna konsumenterna.

"Det vi får på våra tallrikar innebär en enorm risk för folkhälsan som inte tas på allvar," säger Karine Jacquemart, chef för Foodwatch France.

De uppmanar till omedelbara åtgärder, inklusive en sänkning av gränsen för kvicksilver i tonfisk till 0,3 mg/kg och att tonfisk förbjuds på skolor, ålderdomshem och sjukhus.

Problemet med kvicksilver i tonfisk är inte nytt. En Testfakta-rapport från 2016 visade att endast 1 av 8 svenska tonfiskburkar klarade de dåvarande gränsvärdena. I ljuset av de senaste resultaten har Nu.se varit i kontakt med Axfood, ett av de svenska dagligvarubolagen, för att se om situationen påverkar deras marknad.

Magnus Törnblom, presschef på Axfood, skriver i ett mejl att deras leverantörer regelbundet kontrollerar tungmetallhalter och följer strikta kvalitetssäkringsrutiner direkt i fabrikerna. ”Det här ingår i ett löpande och ständigt pågående arbete,” förklarar Törnblom.

Foodwatch och Bloom insisterar nu på att de europeiska myndigheterna agerar för att skydda konsumenterna och införa striktare gränsvärden för kvicksilver i tonfisk, som länge betraktats som en hälsosam proteinkälla.