Efter att frågor ställts av SVT Nyheter Skåne om riktlinjerna för lakritskonsumtion, har Livsmedelsverket uppdaterat sin hemsida med ett förtydligande.
Det specificeras nu att den rekommenderade mängden på 50 gram lakritsgodis baseras på en innehållsnivå av 0,2 procent glycyrrhizinsyra. Denna uppdatering kommer i ljuset av kritik från Peder af Geijerstam, läkare och forskare, som påpekar brister i myndighetens hantering av rekommendationer kring intag av lakrits.
Af Geijerstam framhåller att den varierande mängden glycyrrhizinsyra mellan olika lakritsprodukter gör de nuvarande rekommendationerna missvisande. Han betonar att rålakrits, en renare form av lakrits, innehåller en högre koncentration av glycyrrhizinsyra jämfört med lakrits som finns i vanligt godis, glass eller tobak.
Detta skapar en utmaning för konsumenter som vill följa Livsmedelsverkets råd.
”Det är svårt för konsumenten att veta hur mycket glycyrrhizinsyra som lakritsprodukter innehåller,” säger af Geijerstam till SVT Nyheter Skåne.
Han föreslår att Livsmedelsverket bör anpassa sina rekommendationer för att bättre återspegla den faktiska variationen av glycyrrhizinsyra i olika lakritsformer, istället för att enbart basera dem på en generell gram-mängd.
Denna uppmaning belyser behovet av klarare vägledning för konsumenter angående lakritskonsumtion, för att minska risken för lakritsförgiftning.