Nya kostråd från Livsmedelsverket, som planeras att presenteras i början av nästa år, kan leda till stora förändringar i svenskarnas kostvanor.
De föreslagna riktlinjerna, som nu skickats ut på remiss, innehåller bland annat en kraftig minskning av det rekommenderade intaget av rött kött.
Enligt myndigheten bör konsumtionen av rött kött, inklusive nöt, gris, lamm, ren och klövvilt, begränsas till max 350 gram i veckan – en sänkning med 30 procent från den nuvarande rekommendationen på 500 gram.
Åsa Brugård Konde, nutritionsexpert på Livsmedelsverket, lyfter fram riskerna med en hög konsumtion av charkprodukter som bacon och korv.
"Risken för tjock- och ändtarmscancer är allra störst om man äter mycket charkprodukter. De innehåller dessutom ofta stora mängder salt och mättat fett, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom," säger hon till SVT Nyheter.
Kopplingen mellan rött kött och cancer
Forskning visar att det finns starka samband mellan hög konsumtion av rött kött och tjock- och ändtarmscancer. Varje år drabbas ungefär 6 000 svenskar av dessa cancerformer, och risken ökar linjärt – ju mer rött kött man äter, desto högre blir risken. Särskilt oroande är ökningen av tarmcancer bland personer under 50 år.
En fjärdedel av alla svenskar riskerar att drabbas av allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer på grund av ohälsosamma matvanor. Livsmedelsverket menar att förbättrade matvanor skulle kunna förhindra hälften av alla hjärt- och kärlsjukdomar och en tredjedel av alla cancerfall.
Fokus på grönsaker och baljväxter
De nya kostråden innebär inte bara mindre rött kött, utan Livsmedelsverket föreslår även en ökning av frukt och grönt.
Baljväxter, som bönor och linser, får en framträdande roll och rekommenderas att konsumeras ofta, gärna dagligen.
Åsa Brugård Konde menar att om fler anpassar sina matvanor till de nya kostråden, även om det bara handlar om en förbättring på tjugo procent, skulle närmare 5 000 dödsfall per år kunna förhindras.