En ny undersökning från Kantar Sifo, beställd av Beans in Cup, belyser hur djupt rotad kaffedrickandet är i den svenska arbetskulturen.
För många är kaffet en nödvändig del av arbetsdagen, och brist på kaffe kan påverka både humör och effektivitet. Hela 65 procent av svenskarna uppger att deras effektivitet påverkas negativt om de inte får sitt kaffe på arbetsplatsen.
"Kaffet på jobbet är inte bara en dryck, det är en paus och en chans till avkoppling," säger Peter Jönsson, smakchef på Beans in Cup, i ett pressmeddelande.
Han menar att god tillgänglighet och smak spelar en avgörande roll för hur vi trivs och presterar på jobbet.
Den yrkesgrupp som påverkas mest av kaffebrist är chefer, där hela 77 procent uppger att deras effektivitet minskar om de inte får sitt kaffe. Av dessa blir var femte chef (22 procent) irriterad i sådana situationer.
Effektivitet och arbetsglädje kopplat till kaffe
Undersökningen visar även att kaffets roll för arbetsglädje är betydande. Sex av tio svenskar (59 procent) uppger att deras arbetsglädje ökar med tillgång till gott kaffe. Särskilt inom bank- och finanssektorn är detta tydligt, där 70 procent av de tillfrågade anser att bättre kaffe på arbetsplatsen skulle öka deras arbetsglädje.
Liknande siffror ses inom hälso- och sjukvård samt företagsledning, där 63 respektive 66 procent anger samma sak.
Kaffeintaget är i genomsnitt 2,2 koppar per arbetsdag, och män tenderar att dricka något mer än kvinnor. Oavsett yrkeskategori eller kön framstår kaffet som en central komponent för både trivsel och effektivitet på arbetsplatsen.
Denna undersökning följer en tidigare mätning där 84 300 personer i södra Sverige tillfrågades om sina kaffevanor, och resultaten visar tydligt att kaffet har en stark påverkan på det svenska arbetslivet.