Nya forskning avslöjar: Ungdomar som följer kostråden har högre PFAS-nivåer

Ida Hansson

36 veckor sedan

|

11/03/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Unga "som äter hälsosamt" får i sig högra halter av PFAS.

Studier utförda av Jennifer Nyström-Kandola vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har avslöjat att svenska ungdomar som äter enligt kostråden uppvisar högre halter av PFAS, även kända som "evighetskemikalierna", i blodet än de som inte följer dessa råd.

Resultaten, som bygger på data från Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten med över 1 000 deltagare i åldrarna 10 till 21 år, pekar särskilt på fisk och skaldjur som en betydande källa till dessa kemikalier. Nästan 30 procent av ungdomarna hade PFAS-nivåer som översteg säkerhetsgränserna satta av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa).

PFAS-ämnen, som ackumuleras i naturen och människokroppen över tid, har potential att öka risken för negativa hälsoeffekter. Nyström-Kandolas forskning belyser även dricksvattnets roll som en viktig PFAS-källa, vilket understryker vikten av att rena vattnet effektivt.

EU har redan satt gränsvärden för vissa PFAS-ämnen i livsmedel, inklusive fisk och skaldjur, och arbetar på en riskbedömning som ska balansera hälsofördelarna med fiskkonsumtion mot risken för exponering för miljögifter. Det rapporterar TV4 Nyheterna.

Trots att studien visar på högre PFAS-halter i blodet hos ungdomar som följer de hälsosamma kostråden, betonar Mattias Öberg, forskare i toxikologi vid Karolinska institutet, att det generellt inte finns skäl att minska intaget av fisk och skaldjur.

Han framhåller dock vikten av att undvika fisk från förorenade områden och påpekar att kvaliteten på dricksvattnet spelar en större roll för PFAS-exponeringen än själva kosten.