Dricker du kaffe precis efter lunch eller middag? Det kan ha en oönskad effekt

Mattias Svensson

32 veckor sedan

|

11/04/2024
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det finns ett samband mellan kaffe och järn som kan vara dåligt för hälsan. Allt beror dock på mängden.

Det smakar så gott, eller hur? Den härliga koppen kaffe efter lunch, som intas i hopp om lite extra energi för att hålla igång några timmar till.

För många har det blivit en vana att ta en kopp kaffe efter lunchpausen. Men om du är en av dem som kämpar med låga järnnivåer i kroppen, bör du överväga detta på nytt.

Visste du att att dricka kaffe eller svart te efter en måltid med kött eller fisk minskar upptaget av järn från din måltid? Ja, det är sant.

"Det beror på att koffeinet i kaffet eller teinet i svart te minskar absorptionen av järn. De stör absorptionen av järn från kött eller fisk genom att minska den," säger Ana Rita Lemos, som är fysiolog på Hospital Lusíadas Lisboa.

"Koffeinet som finns i kaffe och läsk är en hämmare av järnupptag. I den meningen kan vanan att inta kaffe efter huvudmåltiderna kompromissa upptaget av järn från de konsumerade livsmedlen," säger Beatriz Vieira, som också är fysiolog på Hospital Lusíadas Amadora.

Men betyder det att du måste ge upp denna vana? Oroa dig inte, det är inte nödvändigt. Hematologen Cristina João anser att 'det är överdriven konsumtion av kaffe och te som kan påverka upptaget av järn'. Om du håller konsumtionen på en rimlig nivå kommer det inte att vara ett problem för dig.

Om du inte har problem med detta näringsämne, kan du alltså bara fortsätta som vanligt. Om du har anemi kan du dock behöva vara mer uppmärksam på mängden kaffe eller svart te du dricker.

Hematologen påminner om att personer med anemi redan 'behöver oroa sig för att inta en lämplig mängd järn' genom kosttillskott. Detta hjälper till att motverka de potentiella effekterna av kaffe.

Ana Rita Lopes råder till och med att dricka kaffe och svart te 'en till två timmar efter' en måltid med kött eller fisk. Men Cristina João, som är hematolog vid Fundação Champalimaud, avfärdar detta behov. Nyckeln, säger hon, ligger i balans.