Tråkiga nyheter för alla glassälskare: 5 chockerande skäl till varför du aldrig ska äta mjukis

Ida Hansson

5 veckor sedan

|

28/07/2024
Ja vi vet att det fortfarande är januari men man har väl lov att längta efter sommaren.

Om du hör till dem som då och då njuter av en mjukglass så bör du nog läsa med här.

De flesta av oss förknippar sommaren med glass – och med all rätt. Det finns inget som en god glass i sommarvärmen. Ja ja, jag vet att det känns långt bort nu men tiden går fort!

Vissa föredrar isglass, medan andra är mer förtjusta i en mjuk och krämig mjukglass.

Tyvärr visar det sig att det senare alternativet faktiskt inte är ett smart val. Faktum är att du inte ska göra det alls – i alla fall om du vill undvika att bli sjuk.

Nedan listas 5 anledningar till varför du aldrig ska välja en mjukglass när du behöver stilla din glasshunger.

1. Mjukmaskiner kan hysa farliga bakterier

Eftersom mjukglass kommer från en maskin är den känslig för kontaminering om maskinerna inte desinficeras ordentligt. Enligt Janilyn Hutchings, en certifierad professor i livsmedelssäkerhet från State Food Safety, "bör mjukismaskiner rengöras och desinficeras var 10-24:e timme".

Om inte restaurangchefer eller glassförsäljare är noga med regelbunden rengöringen kan maskinerna snabbt utveckla mögel eller, ännu värre, bli en grogrund för alla möjliga osynliga bakterier.

2...Och dessa maskiner är svåra att hålla rena

Att rengöra maskinerna är ingen enkel process. Enligt professorn innehåller dessa maskiner ofta delar som kan tas bort och rengöras, medan andra delar måste rengöras på själva maskinen.

Att utbilda anställda i att korrekt demontera och rengöra maskinerna kan vara en utmaning, och även om anställda vet hur man gör det på rätt sätt, säger Janilyn Hutchings att denna uppgift "vanligtvis glöms bort i livsmedelsarbetarnas städrutiner.

Det är med andra ord ganska troligt att maskinen din mjukglass kommer ifrån inte rengörs tillräckligt bra.

3. Själva glassblandningen kan också lätt bli full av bakterier

Många mjukglassar är gjorda med en opastöriserad bas som måste förvaras i kyltemperatur - strax under fryspunkten. Men enligt Vermont State jordbruksriktlinjer.

Förvaring i detta temperaturintervall säkerställer att ismassan, som redan innehåller naturliga bakterier och har en hög potential att växa snabbare på grund av sin höga fuktnivå, förblir säker för konsumtion. Men det är en otroligt specifik och otroligt svår gräns. Det finns en god chans att din glass har blivit utsatt för alla möjliga bakterietillväxt innan den landar i din våffla. Det skriver delish.com.

4. Och alla dessa bakterier kan göra dig allvarligt sjuk

Under de senaste decennierna har det förekommit många fall av matförgiftning orsakad av mjukis. Redan 2005 blev över 120 personer i Ohio sjuka när en glassmaskin kontaminerades med stafylokocker.

I ett nyare fall från 2016 blev två patienter inlagda i Seattle ännu mer sjuka efter att ha njutit av milkshakes från sjukhusets cafeterian. I det sista fallet var deras milkshakes kontaminerade med listeria, vilket förmodligen är det farligaste eftersom det kan vara dödligt.

Listeria är den tredje vanligaste orsaken till livsmedelsrelaterade dödsfall i USA. Det kan vara dödligt för vem som helst, men professorn säger att det är särskilt oroande för gravida kvinnor eftersom det kan ha allvarliga effekter på barnet, inklusive för tidig födsel eller dödfödsel. Listeria som FRODAS i dessa glassmaskiner är inget man skämtar bort!

5. Det finns andra sätt att fixa din mjukis

Vid det här laget kan du bli frestad att trycka på panikknappen. Snälla gör inte det. Ja, mjukglass från en maskin kanske inte är det säkraste alternativet, men det finns andra sätt att tillfredsställa ditt sug efter mjukis. Prova detta enkla knep för att göra din egen mjukglass med bara några få ingredienser. Du kan också bara ta valfri "vanlig glass", låt den poppa i några minuter och vispa/rör sedan om glassen tills den är mjuk och krämig.