Med löften om hormonbalans, ökad energi och mental klarhet har carnivore-dieten spridit sig snabbt på sociala medier som Tiktok och Snapchat.
Trots Livsmedelsverkets rekommendationer om max 500 gram rött kött och chark per vecka lockades många att prova, inklusive 21-åriga Helena Gustafsson från Jönköping.
Inspirerad av en influencer hoppades hon att dieten skulle förbättra både hennes energi och hormonbalans.
"Hon fick många hälsofördelar. Som jag kände att jag jättegärna ville uppleva. Typ mer energi, ingen hjärndimma. Sen hade jag också varit utan min mens ett tag och jag hade sett att folk får tillbaka sin mens med den här kosten. Att det balanserar hormoner och det är bra för en liksom," berättar Helena för TV4 Nyheterna.
De första dagarna och oväntade effekter
Helena märkte snabbt positiva förändringar. Hjärndimman försvann, hennes energi ökade och koncentrationsförmågan förbättrades. Men redan efter några dagar började problemen:
"Jag fick lite konstig mage, blev förstoppad och fick lite mer problem," berättar hon.
Efter bara två veckor bestämde hon sig för att sluta. Dels på grund av hälsobesvären, dels på grund av kostnaden.
Kritiken från experter
Samtidigt varnar experter för riskerna med köttdieter. Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket uttrycker oro för både hälsa och balans i kosten.
Hon berättar att trenden väcker oro dels för den ökade cancerrisken, och dels för att man väljer feta mejeriprodukter hela tiden. Detta ger en obalans bland de här fettsyrorna.
Hon påpekar att mer än 500 gram kött per vecka kan öka risken för tjock- och ändtarmscancer, men betonar samtidigt att kött är en näringsrik matkälla, särskilt för kvinnor i fertil ålder som behöver mycket järn.