Livsmedelsverket varnar: Dessa livsmedel kan innehålla radioaktiva ämnen

Ida Hansson

51 veckor sedan

|

27/11/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Livsmedelsverket har nyligen uppmärksammat att vissa livsmedel fortfarande kan innehålla spår av radioaktiva ämnen, 37 år efter Tjernobylkatastrofen.

Den 26 april 1986 inträffade den allvarliga kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, vilket ledde till att stora mängder radioaktiva ämnen släpptes ut i miljön.

Sverige drabbades av nedfall, särskilt av radioaktivt jod och cesium.

Nu pekar Livsmedelsverket ut två specifika livsmedel som kan vara berörda: matsvamp och rådjurskött.

Dessa produkter, inklusive populära kantareller, finns tillgängliga i matbutiker över hela landet.

Livsmedelsverket planerar att samla in prover av dessa livsmedel för att mäta halterna av Cesium-137, en radioaktiv isotop.

Svenska Jägareförbundets tidskrift Svensk Jakt rapporterar att myndigheten uppmanar jägare och svampplockare att skicka in prover för analys.

Denna tjänst är kostnadsfri och det finns tydliga instruktioner för hur proverna ska samlas in och skickas. Deadline för insamlingen är satt till den 22 december.

Trots att Livsmedelsverket inte ger en skarp varning, betonar de att det finns skäl att undersöka mängden cesium-137 i dessa livsmedel.

Detta för att jämföra med tidigare mätningar och för att se hur halterna varierar i olika delar av landet.

De områden i Sverige som drabbades hårdast av nedfallet från Tjernobylkatastrofen var delar av södra och mellersta Norrland.

Livsmedelsverket påpekar att lokala variationer i nedfallet var stora, beroende på nederbördsmängden när det radioaktiva molnet passerade

Detta kan vara en anledning till att koncentrationen av cesium-137 varierar mellan olika platser, även de som ligger nära varandra.