Livsmedelsverket efterlyser nu insatser från samhället för att förbättra barns matvanor. Enligt en ny undersökning, som granskat matvanorna hos 1,5- och 4-åringar från 1 800 familjer runtom i Sverige, finns det stora skillnader i hur hälsosamt barn äter beroende på föräldrarnas utbildningsnivå.
Barn till föräldrar med kortare utbildning äter mer ohälsosamt än barn till föräldrar med längre utbildning, vilket oroar Livsmedelsverket.
"Det behöver bli enklare att äta bra, särskilt för familjer som har det sämst," säger Lotta Moraeus, dietist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Hon påpekar att många olika aktörer i samhället måste samarbeta för att göra hälsosamma matvanor mer tillgängliga.
Studien visar också att även om många barn får i sig frukt och grönsaker dagligen, finns det en tydlig tendens att fyraåringar konsumerar för mycket socker. Sockerintaget är dock lägre än i den senaste undersökningen som genomfördes 2003.
Ett av de största problemen är det höga intaget av kött och charkprodukter bland barn, något som leder till för mycket mättat fett och salt i kosten.
"Många barn tycker om korv, och det är snabb och lättillgänglig mat. Men att ibland byta ut korven mot något annat, som fiskpinnar, kyckling eller falafel, är ett jättebra steg," förklarar Moraeus.
En annan viktig observation i undersökningen är att de yngre barnen äter mer hälsosamt än de äldre. Lotta Moraeus önskar att fyraåringarna kunde behålla sina tidigare matvanor och fortsätta äta lika bra som de gjorde när de var yngre.