Hälsodebatten 2025: Varför alla pratar om fröoljor

Mimmo Wiestål Fischetti

5 timmar sedan

|

22/01/2025
Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fröoljor har blivit en het potatis i hälsodebatten, men experterna menar att farhågorna är överdrivna och missriktade.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Fröoljor, som raps, solros och majsolja, har gått från att vara en okontroversiell basvara i många kök till att bli en central del av den moderna hälsodebatten. På sociala medier och i populära poddar varnas det för de så kallade "Hateful Eight", en grupp fröoljor som sägs vara skadliga för hälsan. 

Men forskare och nutritionsexperter avfärdar påståendena som överdrivna och pekar på att problemet snarare ligger i den övergripande matkulturen, skriver NBC News

Farhågorna kring fröoljor

Kritiker menar att fröoljor är skadliga på grund av deras höga innehåll av omega-6-fettsyror, som sägs bidra till inflammation och kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och diabetes. Denna idé, som har cirkulerat sedan tidigt 2000-tal, har dock aldrig fått starkt stöd i vetenskapliga studier.

– Omega-6 och omega-3 är båda fleromättade fettsyror och spelar en viktig roll i kroppen. Nettoeffekten av omega-6 är inte inflammatorisk, säger Christopher Gardner, professor i nutrition vid Stanford.

Gardner förklarar att omega-6-fettsyror faktiskt har flera positiva effekter, bland annat förbättrade kolesterolnivåer och bättre reglering av blodsockret. Dessa effekter har bevisats i många studier och motbevisar de negativa påståenden som ofta hörs i hälsokretsar.

Problemet med processad mat

Enligt experterna är det inte själva fröoljorna som är problemet, utan de livsmedel där dessa oljor ofta används.

– Fröoljor är vanliga i processade livsmedel som chips, kakor och snabbmat. Dessa produkter är ofta rika på socker, salt och raffinerade kolhydrater, vilket gör dem ohälsosamma oavsett vilken olja som används, säger Lisa Young, dietist och professor vid New York University.

Hon menar att många missar helhetsbilden när de pekar ut enskilda näringsämnen som boven bakom hälsoproblem.

Är det farligt att undvika fröoljor?

Att helt undvika fröoljor är inte farligt, men det kan vara opraktiskt och dyrt. Många billigare oljor, som raps och solros, är fröoljor. Alternativ som olivolja och avokadoolja kan vara ekonomiskt otillgängliga för vissa hushåll.

Dessutom riskerar industrin att ersätta fröoljor med animaliska fetter som smör och ister, vilket skulle öka konsumtionen av mättade fetter.

– Om vi ersätter fröoljor med animaliska fetter riskerar vi att förvärra problemen med hjärtsjukdomar, säger Dr. Dariush Mozaffarian från Tufts University.

Fokusera på helheten

Experterna är eniga om att det är viktigare att titta på helheten i vår kost än att demonisera enskilda ingredienser.

– Det vi behöver är en balanserad kost med mindre processad mat och mer färska råvaror, säger Gardner.

I slutändan handlar det om att göra medvetna val som gynnar både hälsan och plånboken. Fröoljor är inte den stora fiende de ibland framställs som – det verkliga problemet ligger i våra matvanor och överkonsumtionen av processad mat.