Ökad konsumtion av lightläsk syns i avloppsvattnet – forskare varnar för hälsoproblem

Mattias Svensson

1 dag sedan

|

17/09/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En studie från Sveriges lantbruksuniversitet visar att mängden artificiella sötningsmedel i svenska avloppsvatten ökar i takt med konsumtionen av lightläsk.

Svenska forskare har nu upptäckt en betydande ökning av sötningsmedel i avloppsvatten runt om i landet, vilket tros vara ett resultat av den ökade konsumtionen av lightläsk.

Vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har forskare analyserat avloppsvattnet från flera orter och fokuserat på tre typer av artificiella sötningsmedel: sukralos, acesulfam och sackarin.

Forskningen, som publicerats i tidningen Forskning, pekar på en stadig uppgång i användningen av dessa ämnen.

Studien visar att konsumtionen av sötningsmedel varierar mellan olika platser, men i Uppsala har mängden i avloppsvattnet ökat stadigt sedan 2019. Enligt Foon Yin Lai, universitetslektor vid SLU, är ökningen påtaglig.

"Vi ser en årlig ökning på 10-20 procent i mängden sötningsmedel i avloppsvattnet. Spannet beror på vilket sötningsmedel vi avser," förklarar Foon Yin Lai.

Trots att nivåerna i sig ligger under de dagliga rekommendationerna från WHO och EU, anser forskarna att ökningen av konsumtionen är oroande.

Foon Yin Lai lyfter fram att det finns ny forskning som kopplar intag av sötningsmedel till hälsoproblem, även vid nivåer långt under de gränser som tidigare satts upp.

Enligt Foon Yin Lai visar studien att konsumtionen av sötningsmedel ligger långt under de toxikologiska gränserna, men trots detta finns det forskning som indikerar att artificiellt sötade drycker kan innebära hälsorisker även vid betydligt lägre nivåer än vad som tidigare betraktats som säkert.