Snattarnas nya taktik - ”Det här kommer jag aldrig glömma”

Mimmo Wiestål Fischetti

6 veckor sedan

|

24/01/2025
Inrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Att arbeta på Ica innebär mer än att packa varor och hjälpa kunder – ibland handlar det också om att hantera kreativa snattare. En butikschef delar med sig av historier om snatterimetoder som nästan måste upplevas för att tros.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Vardagliga utmaningar i butiken

Med över 1 300 butiker runt om i Sverige och tusentals anställda är Ica en central del av svenskarnas vardag. 

Men för personalen kan arbetet i butiken innebära allt från att möta stressade kunder till att städa upp läskexplosioner eller rätta till varor som lämnats på fel plats.

– "Vi skämtar ibland om de kunder som kommer in med en stor vagn tre minuter innan stängning," berättar en butikschef från en Ica-butik i centrala Stockholm. "Vi förstår att man kanske glömt något, men att storhandla precis innan vi vill gå hem... det är lite frustrerande." 

Det skriver Nyheter24

Snattarnas oväntade taktik

Utöver vardagsutmaningarna finns också ständigt problemet med snatteri. Trots kameror och strategiskt placerade varor hittar snattare nya och ofta uppfinningsrika sätt att försöka komma undan.

En incident som fastnat i minnet hos butikschefen handlar om en ovanlig snatterimetod som är svår att glömma.

– "En leverantör berättade om en kund som tog med sig en bulle, pressade in hela huvudet i en hylla och tuggade i sig den på plats. Det såg nästan ut som att personen försökte gömma sig för att ingen skulle märka något," berättar han.

Problemet? Händelsen fångades aldrig tydligt på kamerorna, och eftersom snattaren inte lämnade butiken med varorna kunde inget göras.

– "Snattare tas ju utanför butiken. Vad han gjorde där i hyllan gick inte att bevisa, så det blev ingen åtgärd. Men det var minst sagt en minnesvärd metod," avslutar butikschefen.

Kreativiteten väcker frågor

Förutom snatteri händer det också att kunder lämnar varor på märkliga ställen. Ett exempel är bakverk som lämnats i hyllor utan förpackning.

– "Man undrar ju vad tanken var. Skulle de ätas direkt eller ångrade sig personen? Oavsett är det bara att slänga," säger butikschefen.

Att arbeta i butik är onekligen en upplevelse där man aldrig vet vad som väntar bakom nästa hylla. En sak är dock säker – kreativiteten hos vissa kunder kommer alltid att fortsätta överraska.